KOLBORSTAR VINDKRAFTVERK

jordning
åska

Carbex tillverkar kolborstar till alla typer av vindturbiner och generatorer på marknaden, oavsett klimatförhållanden

Carbex utvecklar och tillverkar kolborstar i koppar och silver för extrema turbinmiljöer. Detta innebär att kolborstar för kalla och varma klimat med låg och hög luftfuktighet krävs. Vi strävar därmed alltid efter att möta våra kunders mål för att optimera livscykelkostnad (LTC).
Carbex kolborstar är anpassade för kraftöverföring, jordning, åskskydd samt släpringar för pitchning av blad. Vårt mål är att vara kundens första val gällande utveckling och support. Nära samarbete med våra kunder är nyckeln till vår gemensamma framgång.

thumbnail of Borst_tavla _2018
Ett urval av Carbex kolborstar för vindkraft (klicka på bilden för att öppna).

kolborstar

Kolborstar för kraftöverföring

Carbex har under många år utvecklat och testat kolborstar för vindkraft i Inre Mongoliet som är erkänt för sina extrema väderförhållanden både gällande temperatur- & luftfuktighetsvariationer.
Carbex tillverkar kolborstar för alla typer av vindkraftsturbiner och generatorer på marknaden. Bl.a. till Vestas, Gamesa, GE, VEM, Winergy, Siemens, Nordex, Suzlon och Loher.

Fördelar:

 • Exceptionellt lång livslängd
 • Minimalt ringslitage
 • Överlägsen patina för låg friktion
 • Enastående prestanda från låg till hög belastning
 • Enastående bibehållen prestanda under olika atmosfäriska förhållanden och i miljöer med låg luftfuktighet
 • Resistent mot förorening
Kolborste

Jordning av axlar

Ett stort marknadsområde för Carbex är jordning av axlar. Carbex tillhandahåller borsthållare till alla typer av jordningsapplikationer.

I de fall strömmar passerar genom ett lager (galvaniska strömmar) blir så småningom lagret skadat. Jordningsborstens allra viktigaste funktion är att förhindra strömmen från att passera genom lager och därigenom förebygga skador. Galvaniska strömmar förorsakar små gropar och spår vilket medför högre friktion i lagret. Vanligtvis används metallgrafitborstar med högt metallinnehåll för jordningsborstar.

Silvergrafit är det bästa materialval eftersom silvermaterial påverkas mindre av oxidation, även om koppargrafit också kan användas. Rena metallgrafitborstar klarar inte av sådana höga periferihastigheter.

Vid höga periferihastigheter kan ytterligare smörjning behövas. Vi rekommenderar då borstar av sandwich-typ. Dessa består av grafit som smörjer och av silvergrafit som ger låg resistans.

Åskskydd för vindkraft

Åska och blixtnedslag är vindkraftsverkets värsta fiende. Det spelar ingen roll vilken typ av generator  – asynkron eller synkron – som är installerad. Den behöver ett effektivt åskskyddande system.

De komponenter som är mest utsatta för direkt blixtnedslag är bladen, själva tornet, maskinhuset och receptorerna på höljet.

Tre huvudområden behöver skyddas:

 • Kopplingen mellan blad och nav
 • Huvudaxel
 • Svängkrans

Vi erbjuder kolborstar med:

 • Lågt spänningsfall
 • Ingen termisk expansion vid extremt höga strömspikar
 • Lågt slitage

Kolborstar för pitchning

Carbex levererar kolborstkvalitéer för pitchsystem. Pitchsystem bör bestyckas med endast en kvalitet som klarar både signal och kraftöverföring. Därför är det av yttersta vikt att utvald borstkvalitet klarar både drift med och utan ström, samt att hålla nere brusnivån då kolborsten är för signalöverföring. Carbex utvalda kvalitéer bygger fin patina även när strömmar är låga vilket ger minimalt borstslitage. Carbex kan också erbjuda kompletta system, d.v.s. släpringar, borsthållare och kolborstar som är anpassade för maximal prestanda och problemfri drift.

Vår utvecklingsavdelning har bl.a. utvecklat en innovativ borsthållare som genererar en längre livslängd för pitchning. Borsthållaren bestyckas med kolborstar som har en slitagelängd på hela 22mm!

Systemet använder konstantfjäder för att ge samma borsttryck under hela kolborstens livslängd. Denna lösning kan användas både vid kraft och signalöverföringar. Vid signalöverföring bör kolborstar av silverkvalité användas vilket ger låg brusnivå och en överförings hastighet upp till 100 base-T.

Systemet kan enkelt modul anpassas för önskat antal kanaler, samt kan signal och kraft spår väljas fritt.

kolborstar vindkraft
pitchning kolborstar
Carbex kretskortsmonterade kolborstar